čtvrtek 30. září 2010

Styly J-Rocku

Proč je tenhle článek pojmenovaný styly japonského rocku a ne Visual kei? Odpověď je jednoduchá, Sinful Sound se nezaměřuje pouze a jen na Visual kei, ale na japonský rock, a metal, všeobecně. Z tohoto důvodu je tady vypsaných mnoho stylů, které nespadají pod Visual kei, i když z něj pochází. Například Oshare kei vzniklo na základě Visual kei, přesto je to nyní svůj vlastní styl.
Tak, co zatím víme?
Že japonský rock se neomezuje pouze a jen na Visual kei. Jednoduché, ale přesto nepřesné a pro některé styly možná až urážlivé rozdělení, by mohlo být tohle:
Visual kei (Kote kei/Kotekote/kotei, Neo klekote kei, koteosa, Nagoya, kurofuku, Aristocrat …)
Oshare kei (Oshare a koteosa)
Temné styly (Nagoya kei, Kurofuku)
Styly inspirované japonskou kulturou (Shironuri, Chikashitsu kei)
Nevizuální
Jak si můžete všimnout, mnohé styly se prolínají s jinými, proto je poměrně těžké je rozlišit a rozdělit. Navíc každá skupina má svůj vlastní styl hudby a oblečení. Ano, nesmíme zapomenout, že japonské styly oblečení v rocku se vážou na hudbu.

Nevizuální


Jako první napíšeme o nich. Jsou to skupiny, které buď nepoužívají makeup vůbec, nebo jen lehce. Více se zaměřují na svou hudbu, než na to jak vypadají. Mohou rozdělit na vyloženě čistý rock, bez žádného vizuálního pohrávání si (Američané toto nazývají white kei) a styl, který se lehce váže na Visual, mylně nazývaný Soft visual kei. Také se zde může řadit Pikopiko kei ("Beep style" - skupiny s električtější (a popovější) hudbou. Nejsou omezené VK, tyto skupiny jsou docela vzácné), a Onii-kei (kombinuje italský a americký styl s rockem. Své oblečení mají doplněné o pásky, ledvinky, hodinky, sluneční brýlemi a jinými doplňky známých značek).
Je poměrně mnoho skupin, které byly původně visual, ale postupem času od toho upustily a mohou se tedy řadit i do této skupiny.
Příklady: Janne Da Arc, SID, SOPHIA, …

Visual kei


"Visual shock/system" - je to hlavní styl mezi těmi excentrickými styly, které jsou v japonském rocku. Je docela všeobecný, protože pod něj patří (nebo napůl patří a napůl nepatří) množství jiných věcí. Každopádně často se v něm objevují především věci, které upoutají zrak, ať už se jedná o neobvyklý make-up, často šílené účesy a ještě šílenější oblečení. Také, často, ale ne vždy, se spojuje s "unisex" vzhledem (chlapi, co vypadají jako ženské, pro ty, co nechápou). Visual kei jakožto styl oblékání je pro kapely, které se k němu řadí, zhruba stejně důležitý, jako samotná hudba.
Tento název vznikl ze sloganu X Japan (kteří se považují za zakladatele tohoto stylu, přestože prvky, které v sobě VK má se objevovaly dříve) "Psychedelic Violence Crime of Visual Shock" (volně přeloženo jako "Psychedelický násilný zločin vizuálního šoku/stylu"). O další rozšíření se postaraly skupiny Buck-tick, Malice Mizer, Lareine, ale nejvíce se o rozšíření zasloužila jedna z nejznámějších japonských skupin Dir en grey.
Příklady: novější Dir En Grey, Versailles (zároveň spadají pod Aristocrat), Malice Mizer (také spadají i pod Aristocrat), Alice Nine, Hangry & Angry,Girugämesh, ...

Kote kei / Kote kote / Kotei


Jeden z prvních stylů VK. Původní kote nebyl tak křiklavý jako o několik let později, ale vyznačoval se složitostí kostýmů, kladl důraz na vystupování. Na koncertech nebylo ojedinělé, že by se objevovaly různé vtípky. Hudba je těžší a temnější, ale je smíchaná s melodickými a rytmickými písněmi.
Příklady: X Japan, Dué le quartz, starší Dir en grey

Neo kote kote kei


Styl, který se podobá Kote kote kei. Je zde však výrazný rozdíl.
Kote kote kei je "původní styl", "styl staré školy" tudíž se jím současné kapely nemůžou označovat i když jejich vizuální styl tomuto stylu odpovídá.
Neo kote kote kei je tedy nová "moderní" verze Kote kote kei. Používá se hlavně pro vizuální než hudební stránku skupin (kostýmy, make-up etc.).
Příklady: Phantasmagoria

Aristocrat


I když nemá přízvisko "kei", tak sem patří, vyznačuje se více či méně prvky viktoriánských, a jiných (evropských) historických stylů. Často mezi nimi najdeme krom aristokratů a aristokratek také prince, princezny, nebo lolitky, či upíry, kněží, či klauny. Nejvýznamnější skupina je Malice Mizer, kde najdete snad vše z vyjmenovaných. Hudba bývá často provázena klavírem, nebo varhany, či jiným klasickým nástrojem, jako jsou housle.
Příklady: Malice Mizer (spadají i pod VK), Matenrou Opera, Versailles (spadají i pod VK)

Iryou kei


"Medical style" - skupiny se oblékají do věcí, které byste normálně viděli u doktora: doktorské pláště, pásky přes oko, obvazy… a krev. Hudba je ponurá a zlovolná, texty písní se zaměřují taktéž na prostředí nemocnic.
Příklady: La'Mule, LuLu

Temné styly

Přestože patří do Visual kei, odlišují se od ostatních podstylů převládáním černé barvy a minimem výrazných barev.

Kurofuku kei


"Black clothing style" - skupiny se oblékají do normálního nebo formálního oblečení, nejčastěji do obleků (protože jsou černé). Hudba je temnější a náladovější než kote.
Příklady: LUNA SEA, BUCK-TICK, ZI:KILL

Nagoya kei


" Nagoya style" - skupiny pocházejí z Nagoyi a okolí, narozdíl od jiných stylů považují hudbu za mnohem důležitější, než vzhled. Jejich hudba je obvykle temná a těžká.
Příklady: Kuroyume, Blast, lynch., cocklobin, deathgaze

Oshare kei


"Fashionable style" - skupiny, které se vyznačují pozitivností a barvami jak v oblékání, tak v hudbě. Oblečení doslova hýří barvami, vypadá poněkud dětsky a roztomile; hudba je veselejší, popovější a někdy pudovější, texty se zaměřují na veselé pozitivní věci a většinou se zabývají láskou nebo vztahy.
Styl se v japonsku začal objevovat kolem roku 2001, zprvu patřil k Visual kei, ale později se z něj stal vlastní styl.
Příklady: AnCafe, Charlotte, Shelly Trip Realize, SuG, LM.C

Koteosa kei


Skupiny mixují oshare a kote, jak hudbou tak vzhledem.
Příklady: Lolita23q, Ayabie

Styly inspirované japonskou kulturou


Chikashitsu kei / Angura


"Underground room style" - hudba se vyznačuje těžkou a temnou atmosférou s tématy stesku, minulosti, dětství. Styl se vyznačuje používáním kimon, školních uniforem, vojenských uniforem, a jiných typicky japonských stylů oblečení.
Příklady: cali≠gari, Inugami Circus-dan, Guruguru Eigakan

Shironuri kei / Ero guro


"White-painted style" - skupiny se vyznačují bílým nebo bledým make-upem. Je považovaný za japonský tradiční styl, a tématy s ním spojenými. Velmi často se kryje s chikashitsu.
Příklady: cali≠gari, ANTI-KRANKE, Dokusatsu Terrorist, SEX ANDROID

                                                                 zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat

BIGBANG: '봄여름가을겨울 (Still Life)' M/V

Uuuufff! Waaaahhhh!!! Íííí! Takovej výlev už jsem neměla dlouho! BIGBANG jsou zpátky! Právě jsem jejich combackovej singl viděla v živé prem...